Tarina siitä miten lapsestani tuli malli

Oli kesä 2014, kun vanhempi tyttäreni alkoi puhua, että hän haluaisi malliksi.

melli_blogi

Hetki sitä elettiin, yhteistä unelmaa.

melli_blogi2

Kesä vain meni yhdessä hulinassa ja syksyn tultua sain huomata, että esikoinen oli omat mallihaaveensa unohtanut – tai ainakin siirtänyt syrjään muiden juttujen tieltä. Mutta nuoremmassa tytössä, Melianissa, tuo unelma paloi vahvempana kuin kenties mikään ikinä. Kammoksuin ajatusta alkuun. Mietin hyvin vakavasti, että onko tämä se maailma, johon haluan lapseni päästää – saati sitten suorastaan tuupata. Mutta niin vahva oli silloin 11-vuotiaan tytön halu, että oli pakko päästää hänet kokeilemaan siipiään.

melli_blogi3

Tämä kuva on otettu Studio Elitellä koekuvauksissa. Kuvauksiin saavuttiin omat vaatteet päällä ja ilman kummempaa meikkausta. Kuvauksissa testattiin soveltuvuutta malliksi. Melianissa todettiin olevan ainesta ja meille tarjottiin mahdollisuutta kuvata “mallikansio”.

melli_blogi4

Mallikansiota varten Meliania kuvattiin kolmessa eri asussa, jotka edustivat eri tyylejä. Tässä on ensimmäinen – sporttilook ;). Näissä kuvissa ehkä kaikkein parasta oli tytön oma oivallus. Hän tajusi, että viimeisissä kuvissa oli hyvin pitkälle laitettu, mutta näissä kuvissa on vain hyvin kevyt meikki. Niinpä näitä kuvia katsellessa Melian huokaisi: Näytänkö mä aina tolta?

melli_blogi5

Toisissa kuvissa Melian esiityi kitaransa kanssa.

melli_blogi6

Kolmansissa, juhlavaatteissa otetuissa kuvissa, esiintyikin sitten paljon laitetumpi, nukkemaisempi Melian.

Näiden kuvien jälkeen Melian pääsi mallitoimisto Jade Modelin listoille.

melli_blogi7

Jadella kuvattiin taas kaksissa eri vaatteissa.

melli_blogi10

melli_blogi9

melli_blogi11

Jadella otettujen kuvien jälkeen on kertynyt paljon kuvia – ja kokemusta.

melli_blogi12

Olen joutunut toteamaan, että kaikista ennakkoluuloistani huolimatta, lapseni tietää mitä haluaa ja mitä tekee.

melli_blogi13

Olen saanut todeta, että hän on löytänyt oman tiensä, jolla hänen on hyvä olla.

melli_blogi14

Olen myös saanut todeta, ettei se mallimaailma ehkä ihan niin paha olekaan kuin pelkäsin. Tai omani osaa pitää puoliaan. Ja, että löytyy paljon hyviä kuvaajia, jotka opettavat nuorelle miten osata valita oikeat kuvaajat ja pärjätä.

melli_blogi15

On ollut ilo nähdä miten tyttö nauttii tästä. Miten paljon hän on saanut itsevarmuutta. Ja myös se miten kuvaaja toisensa jälkeen kehuu tyttöä ja toivoo saavansa tehdä yhteistyötä jatkossakin.

melli_blogi16

Nämä kuvat kertovat yhden melkoisen tarinan. Tarinan siitä miten paljon nuori voi kasvaa reilussa vuodessa.

melli_blogi17

Sellainen se on. Meidän #mellimalli. Tämä tarina ei sisällä nyt tämän suurempaa draamaa. Tämä sisältää vain ja ainoastaan opetuksen siitä, että vanhemmuudessa kenties parasta on se, ettei koskaan voi tietää mihin lastensa kanssa päätyy. Sitä on vain yritettävä parhaansa mukaan seistä heidän rinnallaan ja tukea siinä mitä he ikinä haluavatkaan tehdä.

Poika, joka elää

Pistän tämän nyt tänne talteen, kun äkkiä hukkuu facesivun uutisvirtaan.

Oletko joskus unohtanut pyykit koneeseen? Harmitellut pyykin tunkkaista hajua tai pessyt pyykit suosiolla uudelleen?

Tänään haluan kertoa teille miten yksi koneellinen pyykkiä muutti elämäni suunnan. Läheisille pahoittelut, tiedän, te olette kuulleet tämän monta, monta, monta kertaa.

Tänään pitelin sylissäni 9-vuotiasta poikaani, joka nukkui. Pidin kättä hänen rinnallaan, koska vain niin saatoin olla varma, että hän hengitti. Pojalla oli koko päivän ollut 39-40c kuume, joka ei laskenut lääkkeillä. Hengitys rohisi suurimman osan aikaa ja pojasta ei lähtenyt ääntä. Olimme juuri tulleet päivystyksestä, jossa sanottiin: “Virustauti. Lääkkeitä ja lepoa”.

Siinä. Poika sylissäni mietin, että tämä on se pelko, joka jäi. Se, ettei hän hengitäkään. Muistin aivan liian hyvin miten pienenä pitelin häntä samalla tavalla. Seurasin hengitystä ja mietin miten pitkään pärjäisimme kotona. Päässäni kummitteli lääkärin sanat: “Näin pieni voi lakata hengittämästä vain siksi, että se on liian raskasta”.

Muistin ne vuodet, jolloin pelkäsin aina, kun poika oli kipeä. Sen päivän, jolloin ambulanssit ujelsivat vieraassa kaupungissa. Sen, jolloin ensivasteyksikön mies juoksi ovesta sisälle ja kantoi sinut pihalle siinä samassa. Muistin miten ensihoitaja huusi lääkärille, että hälyttää medihelin valmiuteen, katsoi minua ja totesi, että nyt mennään lujaa. Sinä päivänä syntyi ambulanssikilometrejä. Muistin kuinka iso mies kantoi sinua sylissään ulos perhekerhosta ambulanssiin ja miten paikallisen ambulanssin väki tuli liiankin tutuksi niinä vuosina. Muistin kuinka juoksin sinä sylissäni autoon ja ajoin päivystykseen. Uudelleen ja uudelleen. Muistin kuinka tuijotin sen saman lastenosaston ikkunasta sairaalan kappelin ovea ja ajattelin, että me olemme kuitenkin maailman onnekkaimpia ihmisiä.

Miten tämä kaikki liittyi alkuun? Pyykkiin, joka jäi koneeseen? Siinä, pidellessäni poikaa sylissäni, muistin myös miten tämä kaikki alkoi.

Se oli aivan tavallinen maanantaipäivä. Poika oli 2kk vanha ja vähän nuhainen. Olin laittanut pyykit koneeseen. Ne oli pesty jo. Poika nukkui päiväunia. Jostakin syystä päätin kurkistaa poikaa ja se mitä näin, oli jotain, jota en ymmärtänyt. Näin elottoman vauvan, jonka kasvot huulia myöten olivat värittömät. Poika ei hengittänyt. Nostin pojan syliin. Puristin itseäni vasten. Puhuin jotain. Heijasin. Pikkuhiljaa poika virkosi. Hetken uskoin kuvitelleeni kaiken, mutta näin miten väri palasi pojan kasvoille. Lääkärissä todettiin, että pulssi oli äärimmäisen korkea ja hapetusarvot huonot.

Se kaikki oli niin epätodellista, etten oikeastaan tajunnut sitä ennen kuin lääkäri katsoi minua vakavana ja sanoi uskovansa, että viisi minuuttia myöhemmin se olisi ollut kätkytkuolema. Poika olisi kuollut. Kukaan ei olisi enää voinut tehdä mitään.

Se tapahtui maanantaina. Poika joutui sairaalaan seurantaan ja tutkimuksiin. Tiistaina kävin kotona. Tuijotin pyykkikonetta, jossa seisoi yhä maanantaiaamuna sinne laittamani pyykit. Siinä hetkessä oivalsin, että olin maailman onnekkain ihminen. Viisi minuuttia. Minä olisin voinut valita pyykkien ripustamisen.

Mutta. Hän jäi. Me saimme pitää pojan. Pojan, joka elää.

Kuka minä olen ja mitä minulle kuuluu?

Tänään kirjailijasivua päivittäessä tuli mieleen, että ehkäpä kirjoitan tällaisen postauksen. Siitä, kun olen viimeksi blogannut säännöllisesti, on pitkä aika. Olen nyt viime päivinä yrittänyt aktivoitua niin blogissa, somessa kuin netissä muutenkin.

Aloitin nettikirjoittelun 2005, kun perheemme muutti Somerolle. Silloin iski tarve saada asiat jollakin tapaa ylös. Olen aina ollut huono kirjoittamaan päiväkirjaa ja netti, jossa sain palautetta teksteilleni, sai minut kirjoittamaan säännöllisesti. Ensin kirjoitin eräällä nettifoorumilla, mutta sieltä siirryin sitten pitämään omaa blogia. Aktiivisesti kirjoitin aina vuoteen 2012, jolloin elämässäni sattui kaikenlaista. Sen jälkeen tämä on sitten ollut tällaista räpiköintiä, mutta josko nyt… Josko tämä nyt tästä?

Olen siis Minttu Vettenterä. Omaan nimen, joka on ainoa laatuaan, mutta törmään aina ajoittain kysymykseen: “Oletko sä se Minttu Vettenterä?” Juu. Kyllä olen. Tulin tunnetuksi Enkeli-Elisasta, joka oli kirjaani Jonakin päivänä kaduttaa liittyvä projekti. Olen kuitenkin paljon muutakin kuin “Se, joka kirjoitti Enkeli-Elisan” ja siksi ajattelin kirjoittaa tämän postauksen, jossa kerron vähän itsestäni ja elämästäni.

Tässä kohtaa myönnän, että jollakin tapaa tämän jäsentely on nyt vaikeaa. En tiedä mistä aloittaa – mihin lopettaa? Olen yrittänyt huudella sosiaalisesta mediasta apuja tähän, mutta… Kukaan ei pelasta. On siis pärjättävä yksin.

minttu1

Kuka on Minttu Vettenterä?

Olen 1979 syntynyt nainen Riihimäeltä. Olen alunperin syntynyt Vantaalla, siellä asunut suuren osan elämääni ja sitten Someron kautta Riihimäelle päätynyt.

minttu2img_4676.jpgminttu4

Olen kirjoittaja. Olen vuodesta 2009 julkaissut säännöllisesti kirjoja. Kuvaan itseäni yleensä kirjoittamisen sekatyömieheksi, koska olen kirjoittanut paljon kaikenlaista – ja haluan kirjoittaa jatkossakin. Olen tehnyt mm. lastenkirjat Mörkö vei ilon, Miten mörkö kesytetään? ja Yllättävä ystävä. Olen ollut mukana kahdessa antologiassa, joihin olen kirjoittanut enemmänkin kauhutyyppistä tekstiä. Antologian Rakkaudella sinun – kuolema tarinat on julkaistu myös e-pokkarina, joka löytyy nimellä Juuri ennen karkausvuotta. Fantasikirjani Jaaron ja Merenneitojenmaan prinsessat voitti Möllärimestari-kilpailun 2014. Ja niin – eipä unohdeta ensimmäistä kirjaani, pitkäaikaisen harrastukseni huipentumaa, Gerbiilifaktaa. Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä, on pienien kauhutarinoiden kokoelma, Karkausvuoden Kauna.

Tärkein asia elämässäni on perheeni. Minulla on neljä lasta. He ovat syntyneet -01, -03, 06 ja -12. Minulle tärkeintä on tukea heitä siinä mitä he ikinä haluavatkaan tehdä. Samalla lapset antavat minulle mahdollisuuden heittäytyä monenlaiseen ja kokeilla erilaisia asioita ja omia rajojani.

perhe

Polyamoria vai yksiavioisuus? Olen seilannut näiden kahden parisuhdemuodon välillä. Haluan nyt tässä painottaa, että minulle polyamoria ei missään nimessä ole synonyymi avoimelle suhteelle. Minulle polyamoriassa on kyse nimenomaan tunteista, kyvystä, halusta, tarpeesta rakastaa useampaa ihmistä. Tällä hetkellä elämääni kuuluu kaksi minulle hyvin tärkeää ja rakasta miestä, jotka jakavat kanssani vahvasti tätä elämää ja arkea.

Perheeni, johon lasken myös toisen kumppanini, lisäksi minulla on paljon minulle tärkeitä ja läheisiä ihmisiä. Minulla on varsin pieni suku, mutta he ovatkin minulle sitäkin läheisempiä ja korvaamattoman arvokkaita. Lisäksi minulla on paljon ystäviä, joita kannan sydämessäni aina. Puolustan minulle tärkeitä ihmisiä aina, vaikka se olisi itselleni haitaksi.

Eläimet ovat aina olleet minulle tärkeitä. Tällä hetkellä perheeseeni kuuluu collienpentu, kiinanharjakoira, kaksi kissaa, degu, kaksi gerbiiliä ja kolme kania.

elaimet1elaimet2elaimet3

Rakastan kaikkea pehmoista ja lämpöistä. Olen hyvin helposti viluinen ja siksi tee, villasukat ja takkatuli ovat ihania arjen asioita. Sauna on kenties paras paikka mietiskellä asioita ja siellä käydäänkin usein perheemme syvällisimmät keskustelut. Tyttärieni kanssa saatan istua saunassa helposti parikin tuntia.

alopeciaIMG_5802.JPG

Minulla on alopecia, jonka vuoksi olen täysin karvaton. Sairastuin keväällä 2015 ja tauti eteni hyvin nopeasti. Monet luulevat, että minulla on syöpä. Toisaalta monet kuvittelevat, että tämä on vain joku hullun taiteilijan juttu.

Sorruin keräämään muumimukeja. Ja pahasti näyttää siltä, että kun pirulle antaa pikkusormen, se vie koko käden. Onhan noita kulhojakin saatava, ja lautasia, ja lusikoita, ja kannuja… Ja… Ja… Ja… Muumit nyt vain ovat parhaita.

muumimukit

(PS. Kuten huomaatte “ruotsalaisia” on kerääntynyt muutama. Siksi niitä arvotaankin 1.4.2016 Kirjailija-sivustani tykkäävien kesken).

 

Mitä elämässäni on tällä hetkellä?

Lapset. Tietysti. Eteenkin tytöt kehittävät jatkuvasti erilaisia projekteja, joissa pyrin auttamaan parhaani mukaan. Viimeisimpänä mainittakoon Nessan musiikkivideo, Mellin itämaisen tanssipuvun ompeluprojekti ja cosplayasujen valmistus. Lasten videoprojekteja pääsee katsomaan Pinkumin sivuilta. Lapset harrastavat paljon ja se tietysti “työllistää”. Nessa ratsastaa, harrastaa nuorisoteatteria, vetää ilmaisutaidonryhmää ja toimii oppilaskunnassa ja tukioppilaana. Melian harrastaa taekwondoa, mallintöitä, merenneitouinti ja vetää ilmaisutaidonryhmää. Osse harrastaa judoa, on kiinnostunut legoista, tähtitieteestä ja erilaisista peleistä. Sitten on vielä Hukkis, Mio, perheemme ikioma sketsihahmo ;).

_DS31986_netti11880518_430438903806895_6005985010103195711_n lapset1lapset2lapset3lapset4lapset5

Peikko. Äärimmäisen aktiivinen ja touhukas pikku collie vie tällä hetkellä aika paljon aikaa. Ehkäpä me tästäkin vielä saamme yhteiskuntakelpoisen koiran kasvatettua.

peikko1peikko2

Rakkaus. Kyllä. Elämässäni on uusi suhde ja se tekee minut onnelliseksi.

Karkausvuosi. Kirjoittamisen suhteen aikani menee tällä hetkellä täysin Karkausvuosi-projektiin. Tuli haukattua aikamoinen pala kakkua, kun suunnittelin 366 kauhutarinan sarjan.

IMG_0610.JPG

Ilmaisutaidon kerho. Vedän ala-asteikäisille ilmaisutaitoa kerran viikossa. Meillä on huikean hauska porukka.

ilmaisutaito

Pitkäaikaisen masennuksen ryhmä. Niin. Olen kärsinyt masennusjaksoista suuren osan aikuisikääni. Enkeli-Elisan jälkeen olen ollut yhtäjaksoisessa hoidossa. Nyt käyn ryhmässä, jossa käsitellään ihmissuhteisiin liittyviä kipupisteitä ja arjen toimintamalleja. Ryhmä on rankka, mutta uskon, että siitä on apua.

Pari muiden projektia. Olen päässyt mukaan pariin projektiin, jotka tekevät minut hyvin iloiseksi. En voi niistä kuitenkaan kertoa sen enempää vielä.

 

Mitä odotan?

Tällä hetkellä odotan melkein eniten sitä, että Sirkus tulee kaupunkiin. Meillä on suunnitteilla videoprojekti, jonka valmisteluja on tehty jo hetki. Tästä tulette varmasti kuulemaan paljon lisää. Tilasin kuvausprojektiin jo liudan kuvaustarvikkeita ja olen kuolannut sellaista kuvauskopteria useamman kerran, mutta… En kyllä raaski tilata. Niin paljon kaikenlaista muuta rahanmenoa tässä tällä hetkellä.

sirkus

Tosin nyt vähän huijasin. Ehkä kuitenkin enemmän odotan nyt sitä, että pääsen illalla Mellin kanssa kuvaamaan hämärässä LED-poi temppuja. Ja sitä, että sunnuntaina pääsen Murulle ja maanantaina katsotaan jollakin kokoonpanolla siellä Twilighteja.

Odotan kesää. Tämä kesä onkin melkoinen juhlakesä. On lakkiaisia, valmistujaisia, oman tyttären rippijuhlat ja rakkaan ystävän häät. Meille on varattuna mökkiviikko ja heinäkuussa tehdään viimein ulkoremppaa omakotitalossamme. Uskon, että uusi kesä tuo mukanaan monta hyvää hetkeä.

kesa

 

Juttua voisi rittää vaikka kuinka paljon ja ties mistä, mutta olisiko tämä kirjoitus nyt tässä. Pitänee kirjoittaa myös Karkausvuotta. Pistä viestiä tai kommenttia, jos heräsi ajatuksia, kysymyksiä, jotain, jota haluaisit tietää.

 

Mua pääsee muuten seuraamaan blogin lisäksi:

Facessa: Kirjailija Minttu Vettenterä ja Minttu Vettenterä
Instagramissa: minttuvet
Snapchatissa: Minttu Vet
Periscopessa: minttvet

 

 

 

Testissä: Periscope

No niin. Apua! Nyt se sitten tapahtui. Jos minä jotain tässä maailmassa inhoan niin oman ääneni kuulemista nauhoitettuna – tai vielä pahempaa, itseni katsomista videolta. Silti pistin tänään itseni likoon ja otin käyttöön sekä snapchatin, että periscopen.

Periscope osoittautui pahoista puheista huolimatta yllättävän hauskaksi keksinnöksi. Alkuun sain hetken temppuilla miten saada naamakameran toimimaan ja sitten kissa kävi kaatamassa puhelimen. Vaikka olin jossain määrin koko päivän suunnitellut mistä puhuisi, alku oli hankalaa. Sitten kuitenkin eräs katselija riensi avukseni ja alkoi kysellä Enkeli-Elisasta, kirjoittamisestani ja monesta muusta jutusta. Siinähän sitä sitten vierähtikin melkein tunti, jonka aikana kokosin legoja ja luin Karkausvuotta. Tämä täytynee ottaa uudelleen :D.
  

Tänään, tässä ja nyt… 

Ajelin päivällä kotiinpäin ja nautin auringonpaisteesta. Kevät. Melkein huusin sen ääneen. Kevät. Se on täällä. Vaikka viime päivät ovat olleet kylmiä, valo on kertonut, että kesä on tulossa. 

Siinä, ajellessani lääkäristä kotiin takapenkille nukahtanut kipeä lapsi kyydissäni, radion pauhatessa terrori-iskuista, tietoisena siitä, että rakas on juuri menettänyt läheisensä ja ruumisauton ajaessa moottoritiellä ohitseni, ei mikään muu ajatus voinut olla sen enempää läsnä. 

Elämä. Se on aivan liian lyhyt käytettäväksi asioihin, joista emme pidä. Aivan liian lyhyt kulutettavaksi väärien ihmisten seurassa. Liian lyhyt surtavaksi. Siksi tänään on aika rakastaa. Nauraa. Halata. Kuunnella ja kertoa. Olla olemassa sellaisessa maailmassa ja elämässä, joka minulle on hyvä. Ja olla ennen kaikkea minä. Uskaltaa. Välittämättä siitä mitä sinä ajattelet.  

Uusi maailmanlopunkone

Viime viikolla hermostuin. Niin käy tavallisesti aika harvoin, mutta sen tapahtuessa alkaa yleensä sattua ja tapahtua. Päätin siivota autot. Myönnän. Teen niin aivan liian harvoin ja autot myöskin näyttävät siltä. Ne näyttävät lapsiperheautoilta, jotka omistavat kaksi leväperäistä huithapelia – äläkä nyt tule viisastelemaan, että sinulla on kahdeksan lasta ja upouudella näyttävä auto, vaikka sillä onkin ikää jo 18 vuotta. Uskon. Moni muu hoitaa nämä asiat paljon paremmin kuin minä tai Mies. Mutta toisaalta. Keksin niin monta mukavampaa tapaa käyttää päivää kuin siivota auto, että sen epäilemättä huomaa. 

Noh, joskus se pitäisi silti siivota ja minä päätin tehdä sen viime viikolla. Raahasin imurin pihalle ja imuroin kuljettajan puolen Miehen autosta. Imurointi tökki, kirosin ikäloppua imuria mielessäni ja siinä samassa se mokoma päätti lyödä ylikuumenemissuojan päälle ja sammua. Ja siinä se sitten tapahtui. Päätin, etten enää ikinä harmittele vanhaa imuria vaan kävelen kauppaan ja ostan uuden. Ja näin tein, mutta jo illalla tajusin miksi ketään muuta taloudessamme vanha imuri ei ole haitannut. Mies tuijotti imuria epäluuloisesti alta kulmien aivan kuin se olisi ollut jokin helvetinkonetta. Mies kuitenkin suostui testaamaan laitteen ja imuroi olohuoneen ja keittiön. Vasta työn jälkeen tajusin Miehen kyräilyn syyn. Yllätin nimittäin Miehen keittiöstä kaivelemasta imurin säiliötä. Kun Mies huomasi minut, hän antoi toiminnalle selityksenkin: “Täällä jossain. Täällä jossain on ihan varmasti legoja”. 

Myönnän. En voinut edes väittää Miehelle vastaan. Legoja on epäilemättä kaikialla asunnossani. Vasta tänään pelastin kolmen Ninjago-miehen retkikunnan pyykkikoneen syövereistä. En uskalla edes arvella minkä määrän korvaamattomia palikoita sekin helvetinkone on vuosien varrella syönyt. 

Tänään, odotellessani, että pääsen lähtemään viemään esikoista nuorisoteatterille, päätin, että siivoan pikaisesti hiukan. Ehdin jo hetkisen riemuita, että hei! Nyt mä saan imuroitua uudella imurilla ja siivoaminen käy kaikinpuolin nopeammin kuin aikaisemmin. Mutta sitten Miehen huoli sai minut taas muistamaan miksi tässä talossa on lattiat putsattu vuosia lastalla. Legot. Legot. Ne katoavat imuriin. Paha imuri syö legot. 

Voi elämän kevät. Ja voi helvetinkone. Katsokaa nyt! Oliskos uskonut, että kohtalaisen viattomalta näyttävä pyöreä ja iloisen punainen imuri kätkee sisäänsä uhan maailmanlopusta?  

  

Joskus on onni olla ihan puhki

Huisi päivä takana. Aloitimme aamun laittamalla mäkeä lumilautailukuntoon. Iltapäivällä laskimme lumilaudoilla ja rakensimme lumilinnan. Illalla saunottiin ja katsottiin Taru sormusten herran ensimmäinen osa. 

Arvatkaa mitä? Tänään mä olen onnellinen yhdestä tokaluokkalaisesta, joka laski laudalla upeasti. Olen onnellinen yhdestä, joka laski laudalla ja kailotti mennessään Cheekin Kuka muu mukaa. Olen onnellinen yhdestä, joka minun retkottaessa rättipoikkiväsyneenä mäen alapäässä, huusi kurkku suorana mäen päältä: “Oota, oota, oota, mä tuun mukaan selffieseen”. Ja yhdestä, joka taapersi pihalla urhoollisesti, vaikka melkein hukkui lumeen. 

Ja tänä iltana mä olen onnellinen siitä, että mä olen ihan puhki. Se on merkki siitä, että tänään oli hyvä päivä ❤️.    
    
   

Kiitos sinulle, kun olet

Sain tänään haasteen. Piti valita jokin tekeminen, joka tuottaa mielihyvää. Ja tehdä sitä päivittäin ainakin maanantaihin asti. Ajattelin ensin montaa sellaista asiaa, johon liittyisi minulle rakkaita ihmisiä, mutta päädyin lopulta valitsemaan minulle rakkaan tekemisen. Kirjoittamisen. Lupasin kirjoittaa päivittäin ajatuksiani ylös – ja bloggaaminen lienee minulle se luonnollisin tapa. Minulla on ollut sitä ikävä. 

Tänään en valinnut ajatuksia. Ne valitsivat minut. Ne tulivat ja veivät mukanaan, eikä millekään muulle ollut enää tilaa. Tänään löysin itseni perusasioiden ääreltä. Miettimästä, että mikä tässä elämässä on oikeasti tärkeää. 

“Nää vuodet on olleet tuulisii…” Viime vuosiin on mahtunut paljon monenlaista. On ollut päiviä, jolloin aurinko paistoi niin kirkkaasti, että silmiin sattui. On ollut päiviä, jolloin kaikki oli lämmintä ja hyvää. Mutta on ollut myös niitä mustan mustia päiviä, jolloin kuvittelin, etten enää selviä. Ettei mikään enää ikinä onnistu.   

Tänä päivänä olen katsonut ympärilleni ja nähnyt siinä lähelläni monta minulle tärkeää ja rakasta ihmistä. Toiset ovat olleet elämässäni melkein 37 vuotta, toiset 16 vuotta, toiset kahdeksan viikkoa. Toiset ovat seisseet rinnallani, kun hautasin äitini. Toiset ovat eläneet mukana, kun pelko lapsemme elämästä oli koko ajan läsnä. Toiset kulkivat läpi muutot paikkakunnalta uudelle – useampaan kertaan. Toiset rakastivat minua silloin, kun en nähnyt itsessäni enää mitään hyvää. Toiset ottivat minut elämäänsä ja sydämeensä hetkenä, jolloin en uskonut kelpaavani enää kenellekään. Joku teistä sanoi, että “Mitä vittua?”, kun tein yhden elämäni suurimmista päätöksistä, mutta seisoi rinnallani silti. Te hyväksytte, vaikka ette aina ymmärtäneetkään. 

Haluaisin sanoa kiitos. Aloitin kirjoittamaan hienoa listaa siitä tyyliin: “Kiitos sinulle, joka uskoit aina. Kiitos sinulle, joka suojelit, kun opettelin kävelemään. Kiitos sinulle, jonka kanssa meillä on Taikaa. Kiitos sinulle, joka otit minut osaksi laumaasi ja opetit, että oma jengi saattaa löytyi joskus ihan yllättävistä paikoista…”  Mutta… Sitten tajusin, etten pysty kirjoittamaan tällaista. Tähän listaukseen teitä, rakkaita, tärkeitä, on aivan liian monta. Kirjoittaisin tätä postausta vielä aamullakin, eikä se suinkaan ollut tarkoitus. Siksi. En voi sanoa muuta kuin… Kiitos, kun olette. Olette rakkaita <3.  

 

Tanskandoggin kokoinen ikävä

Aloitan aamun pakkaamalla Mörön vaatteita kirppikselle menevään laatikkoon. Vaatteita käsitellessä tulee mieleen, että ilmeisesti tämä on nyt sellainen suru, ettei siitä selviä muuten kuin työntämällä syrjään. 

Mörkö, tai oikeastaan sen puuttuminen, on jollakin tasolla koko ajan läsnä. On vaikea olla olematta koko ajan tietoinen siitä, että iso rohjake puuttuu makaamasta koirien pediltä, pyörimästä mukana aivan liian kapeissa paikoissa, makaamasta ahtaassa tilassa työhuoneessa, pyyhkimästä kuolansa vaatteisiin,varastamasta ruokaa keittiön tasoilta ja istumasta olohuoneen sohvalla jalat lattialla kuin ihminen konsanaan. 

Torstaina, Mörön lopetuksen jälkeen, huomasin reagoivani ensimmäistä kertaa eläimen poismenoon niin kuin reagoin. Oli pakottava tarve siivota Mörön tavarat pois. Vaatteet ja hihnat eteisestä, valjaat ja muut vaatehuoneesta, kupit ja puruluut. Kaikki. Mörön yleisimmin käytössä ollutta pantaa ja hihnaa pidin pitkään käsissäni. Mietin mitä näille teen. Niistä en osannut luopua, mutta en juuri halua nähdäkään. Haava, joka jäi, kun mun suuri rakkauteni lähti, on ihan liian kipeä vielä. 

Mörön kuoleman jälkeen olen käynyt läpi monenlaisia tunteita. Muistan kuinka ihmiset sanoivat, että niin… Nehän ovat sitten tosi lyhytikäisiä koiria. Minä kuvittelin käyneeni tämän ajatuksen läpi. Kuvittelin hyväksyneeni sen, että lyhyt elämä voi olla hinta, jos haluaa tanskandoggin. Että harvoihin vuosiin mahtuu jotain niin ainutlaatuista, että se on sen arvoista. Kyllä niihin mahtuikin. Mutta silti. Silti juuri nyt tunnen itseni jotenkin petetyksi. 

Me löysimme tanskandoggin, jolla oli terveitä pitkäikäisiä sukulaisia. Kaikki näytti hyvältä. Mörkö oli omanlaisensa koheltaja. Sen kanssa sattui ja tapahtui. Ajoin mm. elämäni kovimman rallin erään uimarantareissun jälkeen pelätessäni, että elämäni suuri rakkaus vuotaa auton takakontissa tyhjiin pahan tassuvamman vuoksi. Toisen vamman vuoksi toisesta etutassusta lähti varvas. Olin ehkä hyväksynyt ajatuksen lyhyemmästä koiranelämästä. Olin ehkä hyväksynyt ajatuksen, että omistin tapaturma-alttiin koiran. Olin ehkä hyväksynyt ajatuksen, että tanskandoggit ovat taipuvaisia vatsalaukun kiertymille ja se voi iskeä minkä ikäisille koirille vaan. 

Mutta se mitä tapahtui, oli jotain, johon kukaan ei meitä valmistanut. Se, että alle viisi vuotias koira romahtaa yks kaks niin, että jalat eivät kanna. Se, että eläinlääkärille päästessä koiran silmät ovat verenpunaiset ja nenästä valuu verta. Se, että edellisenä päivänä normaalin lenkin heittänyt koira ulostaa eläinlääkärin lattialle mustaa verensekaista liejua. Se, että yhtäkkiä koiralla on shokkitila, jolle ei vain voida mitään. Se, ettei jäljelle jää muuta vaihtoehtoa kuin lopettaa koira vajaa kaksi viikkoa ennen 5-vuotissyntymäpäiväänsä.  
Jäljelle jäi vain Mörön kokoinen ikävä.